tisdag 1 februari 2011

Photostory med Jonathan

- Jag tror det regnar ute, vi kan nog inte ha rast, sa ett av barnen när det var dags att gå ut på rast.
De hade egentligen inte tid att ha rast idag, tyckte de, så det gällde att hitta på någon bra anledning till att stanna inne. Dessvärre regnade det inte alls och jag tyckte barnen behövde röra på sig lite samt få lite paus i arbetet. 
Jonathan har varit hos oss hela förmiddagen och vi har jobbat med Photostory. Det är ett annat program som är väldigt roligt att jobba med när man ska skriva berättelser.
I Photostory finns betydligt mer möjligheter än i Storybird. Man kan lägga in egna bilder, skriva texter till, spela in eget ljud/tal och lägga in musik som finns i programmet. Idag har vi inte lagt ner så stort fokus på själva berättelsen, vi har experimenterat och lärt oss programmet. Sedan kommer vi till själva berättelsen och nu har vi en del "verktyg" som vi kan använda oss av.
Det är helt fantastiskt att se hur barnen lär sig funktionerna i de olika programmen. Ju mer vi kan desto lättare förstår man hur man ska ta sig runt när det dyker upp något nytt. Barnen är superduperduktiga!
Vi hann inte med mailen idag men vi kommer dit också snart. Snart dyker det upp mail i era mailboxar med saker som barnen vill dela med sig av till er. Skriv gärna svar till dem då, det tycker vi är jätteroligt:)
När det var dags att äta lunch tyckte barnen att tiden gått så fort så det kändes bara som om det var "fruktrast". Det är också så härligt att se deras glädje över varandras arbeten och hur de vill dela med sig av det de lärt sig till varandra. Som på denna bilden, någon börjar få ihop sin berättelse med bilder, text, tal och musik. Alla vill höra berättelsen och då samlas vi runt författarna. Nu kom samma fråga som tidigare.
- Hur gör vi för att jobba med detta hemma?                            
Man kan ladda ner en gratisversion av Photostory,
Klicka på "Ladda ner"  Obs!det finns både en svensk och en engelsk version, välj vilken ni vill ha.
Programmet kräver Window Media Player 10, har man inte den versionen säger den ifrån.
Då får man gå in i startmenyn och uppdatera Media Player. Om det fungerar med alla versioner av Windows vet jag inte, men det bör det göra.

Så här började vi dagen idag, vi sjöng och hurrade för Erik S som precis fyllt år. När man fyller år får man välja om vi ska sjunga på engelska eller svenska. Erik ville att vi skulle sjunga på franska. Hm....det får vi nog träna på. När man fyller år för man gå först till maten också, små saker men det uppskattas av barnen.
I morgon blir det kanske en vanlig dag, men vad är egentligen en vanlig dag? Det är så roligt när barnen är så motiverade att jobba och att kunna inspirera dem med roliga saker som de kan använda.
Tack än en gång Jonathan, det är så roligt när du kommer till oss!




1 kommentar:

  1. Kul att se att Jonathans insatser uppskattas - och att ni har så roligt. Länken till Photostory var felaktig. Här kommer korrekt, hoppas jag ;)

    http://photo-story.se.malavida.com/d4852-ladda-ner-windows

    SvaraRadera